maanantai 28. joulukuuta 2015

VIUUUUH sanoi joulu ja sinne hujahti

Ai joulukuu? Joulu? Mikä? Missä välissä se meni?

Täällä vaan kaunokit kukkii vihreällä ruohikolla joulukuussa niin mitä se semmoinen peli on
Onhan sitä huomannut näin isona ja aikuisena että ei se joulu ihan samalla tavalla ole enää joulu kuin lapsena, ei sitä odota koko vuoden kohokohtana, mutta nyt meni kyllä ohi niin että hujahti. Työntäyteiset viikot osaltaan varmasti vaikuttivat asiaan, hotellit ja ravintolat kun tuppaavat olemaan aika tupattuja tällaisina aikoina, mutta toki paljon myös se, että minulle joulu on ollut perinnettä ja perhettä. Tänä vuonna ne olivat hieman kaukana... Kyllä minä ihan kivoja palasia näin brittiläistä joulua, täälläkin osataan koristella kuusia ja laulaa joululauluja ja ennen kaikkea täällä pukeudutaan jouluisin jouluvillapaitoihin, mikä on ihan huikean hassua. No ei kaikki aina, mutta näin ainakin aika monta. Silti en kyllä pysyvästi vaihtaisi omaa suomalaistani mihinkään, sori vaan ja sydän tuosta sinne noin <3 koska kyllähän sitä vähän koti-ikävöi joulun aikana enemmän kuin normisti. Mutta ei se haittaa. Ikävä voi olla kaunista, se tarkoittaa että jokin asia on rakas.

Oikein kelpoja kuusia. Ystävän, oman talon, hotellin yksi ja hotellin toinen (inspiroiva futurististaiteellinen!).

Ulottuvilla apinanraajoilla saa kunniatehtävän asettaa keiju brittikuusen latvaan! Niin määkin salaa että mikä ihmeen keiju mutta aivanhan on söpö

Jouluruokien osalta britit jäävät vähän kakkosiksi. Kyselyjeni perusteella joulun juhlaruoka on kutakuinkin uunissa paahdettuja perunoita, palsternakkaa ja porkkanaa, ruusukaalia, yrtti-sieni-leipämurumuhjutäytettyä kalkkunaa, joka aikoinaan oli hanhi, mutta voi Amerikka Amerikka kun tunkee, ja tietenkin gravya eli ruskeaakastiketta sekä karpalohilloketta. Ehkä Yorkshire puddingia eli rasvaista pannaria jossa on luolakeskiö jonne tunkea gravya tai porkkana. Minusta aika normipöperöä (täyttelen kalkkunoita harva se päivä kotioloissa, tai siis no mutta kuitenkin). Mutta ehkä se riippuu siitä miten sen asettelee? Nätisti ja juhlavasti? Kultaisen leikkauksen mukaan? Ja ehkä se ei aina ole se lajikkeiden tai ruoan määrä joka joulun ratkaisee. (EIPÄ.)

Vaikka minä kyllä silti tykkään että minun joulupöydässä on ne lanttulaatikot, porkkanalaatikot, imelletyt, rosollit ja pinkit kermavaahdot, sienisalaatit, herneet, seitsemät juustot, tomaattisilakat, kylmäsavulohileipäset, graavisiiat, graavilohet, joululeivät, sinapit sekä vierailevat tähdet eli jokavuotiset uudet testailut hippiruokarintamalla (ja kinkut ja karjalanpaistit lihansyöjille jos ja kun ne haluaa). Ja sitten riisipuurot ja sekametelisopat joiden omenoita en vieläkään hiffaa mutta ne kuuluu siihen ja piparit ja joulutortut ja pullakranssit jee!

Joulukokkasin brittikavereille! Muita uskalsivat syödä, mutta eivät ruisleipää - onko se NIIN pelottava? Hitsi mä niin opettelen nyt tekemään mämmiä

Ai niin jälkiruoat. Brittilässä syödään christmas puddingia, joka ei muuten ole vanukas vaan eräänlainen tosi kostea hedelmäkakku jota syödään brandyvoin kanssa. Opin että pudding tarkoittaa jälkiruokaa eikä vanukasta. Paitsi Yorkshire pudding, joka ei kyllä ole vanukas mutta ei myöskään jälkiruoka (kärryiltä alas ja kolisten), vaikka minusta sinne voisi kyllä tunkea mansikoita ja kermavaahtoakin. Toinen jouluasia on jouluhalko, joka on suklainen kääretorttu kreemitäytteellä ja suklaakreemikuorrutuksella. Aika kreemikäs. Täällä tykätään kreemistä. Ne oli vieläpä ihan hyviä, pääsin maistamaan. Mutta sori, äitin joulukranssipulla on silti parempaa <3 Joulukakku on kaiketi myös juttu, se oikea englantilainen hedelmäkakku, jota aletaan tekemään jo syksyllä laittamalla kuivahedelmät alkoholiin marinoitumaan... kuulostaa kyllä tosi samalta kuin se christmas pudding, olen nyt vähän hämilläni. Selvitän asian ja kerron sitten, en ehdi nyt kun pitää kirjoittaa blogia.

Opetin briteille miten tehdään suomalaisia pipareita. Huomatkaa että teetä pitää muistaa juoda aina, myös pipareita tehdessä
Sitten mää eikun tonttu piilotti pipareita kuuseen hihi

Eli kyllä täälläkin vähän joulua ehti olla kaikesta arkikiireestä huolimatta. Ja siitä, että olin jouluaaton, pyhät ja pyhänjälkeet joka päivä töissä. Mutta onpahan tehty toisille joulua työn kautta, jos nyt oma jäikin kovin suuremmalti juhlimatta. Vaikka tulihan sitä tehtyä jouluruokia, pipareita, sydänkoreja pipareille, tontunpuuhia, kuunneltua joululauluja, pikkuisen laulettuakin, vietettyä aikaa ystävien kanssa joulukoristeisissa ja -tunnelmaisissa kodeissa, annettua ja saatua lahjoja. Ihan hyvin siis. Enkä sitäpaitsi aio lopettaa joulua vielä tähän! Lanttulaatikkokin vielä tekemättä... tammikuussa jatkuu siis!

Lopuksi vielä kauniita poroja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti